Historiske møllers venner
Fredensborg Møllelaug
Fredensborg Kommune
bakkemølle
Mølletypen.
Fredensborgs to møller er begge såkaldte ”hollandske bakkemøller”, hvor man har gravet bakketoppen ud og bygget fundament med magasinrum og gennemkørsel ind i bakken.
Derefter har man bygget møllen på bakken og anlagt rundgangen direkte på jorden.
I modsætning til andre mølletyper som f.eks. stubmøller, har denne type den fordel, at kun hat og vinger drejes mod vinden.
Hatten hviler på en ring af støbejern med en glidebane øverst på møllekroppen.Krøjeværket
Begge vores møller blev oprindeligt opført med manuel krøje, hvilken vil sige, at møllen skulle betjenes manuelt, når vingerne skulle drejes op mod vinden.
Det var et meget tungt arbejde, men hvis vingerne kom "i bag vind," kunne man risikere at hele hatten med vinger og krøjebjælker, blæste af. Møllerne blev derfor senere ombygget og forsynet med et automatisk krøjeværk.
Det blev opfundet i 1822, men først monteret på møllerne i begyndelsen af det 19. århundrede.
Det automatiske krøjeværk drives af en lodretstående vindrose modsat vingerne, som via en aksel og forskellige udvekslinger sikrer, at møllens vinger altid bliver holdt op mod vinden.Vingerne
Hollandske møller er forsynet med sejl eller lameller af træ på vingerne.
Højsager Mølle er forsynet med lameller, (klapvinger) hvor hastigheden reguleres, ved at dreje lamellerne med kædetræk fra jorden.
Karlebo Mølle er sejl førende; her reguleres hastigheden ved at rulle sejlene mere eller mindre ud over vingerne. Det er en ret tids - og arbejdskrævende opgaveKværnene
Begge møller har malet mel, men af en grovere type end den vi kender i dag.
Det meste blev brugt til foder, men begge møller har også leveret til bagerier.Højsager Mølle leverede dagligt til et bageri ved Knurrenborg Vang, få kilometer fra møllen.
Ved Karlebo Mølle har der været et bageri i en af møllegårdens bygninger.Selv om møllerne ser ens ud, er der alligevel mange små og større detaljer at studere, blot indenfor ca. 10 kilometers afstand.
16.12.24