Historiske møllers venner
Fredensborg Møllelaug
Fredensborg Kommune

 

Hvem er vi?

Møllelaugets medlemmer udgør en støtteforening som markere en folkelig opbakning for at bevare Fredensborg Kommunes to fredede møller Højsager Mølle og Karlebo Mølle som historiske mindesmærker. Møllerne skal være turistmæssige attraktioner og danne rammerne om arrangementer og lokalhistorisk undervisning. En lille gruppe af frivillige hjælper med servicering og fremvisning af møllerne. 

Klik her: Referat fra generalforsamlingen 15.marts 2022

Se Møllelaugets vedtægter her

 

Nogle af vore medlemsarrangementer

Lørdag den 1.august 2020 På grund af corona-restriktioner gik årets medlemstur til vore egne møller  Efter et besøg på Karlebo Mølle spiste vi frokost "I Kongens Baghave" og sluttede turen ved Højsager Mølle 

 


Søndag den 11.august 2019  mødtes 25 medlemmer på Kastellet i København, hvor vi først besøgte Kastelsmøllen og, efter en frokost i en herlig krog af Kastellet, fik en meget spændende rundvisning i det gamle fæstningsanlæg. 

 

 

 

 


Søndag den 23.september 2018 Studietur til den nyrestaurerede Gedesby Mølle nær Gedser, for at opleve en velfungerende  fredet mølle. 

 

 

 

Lørdag den 20.maj 2017 besøgte vi 3 skånske møller: Sofiamöllan i Vigen, Brandstorps Mölla, og Bräcke Mölla ved Höganäs. Desuden kørte vi omkring et par andre møller, som desværre ikke var åbne. Frokosten var en overdådig æggekage til hver i restaurant Flickorna Lundgreen nær Kullen.


Lørdag den 28.maj 2016 besøgte vi det gamle industriområde i Hellebæk med udgangspunkt ved Hammermøllen.
Se billeder fra turen ved at trykke her.

 

 

søndag den 13.september 2015, var den årlige studietur, der er et tilbud for alle medlemmer med ledsagere.
Dette år gik turen til Kanehøj Mølle og Skovsgaards Mølle- og Bagerimuseum der begge er beliggende på Sydsjælland.

 


Torsdag den 13.marts 2014 før generalforsamlingen, der blev holdt i Fredensborg, fremlagde arkivar ved Fredensborg Arkiverne, Lise Schifter på fremragende vis en spændende forklaring på begrebet "SAVE vurderingerne" 
Alle ejendomme i kommunen, der er opført før 1940, skal vurderes og indføjes i en skala fra 1 - 9 over bevaringsværdi. Skala 1 - 3 er høj bevaringsværdi, og nogle er eller bliver fredet.


Lørdag den 13.juli 2013 drog 25 medlemmer fra Møllelauget på en tur ud i sommerlandet, hvor vi besøgte et sjældent møllebyggerværksted og så Lumsås Mølle i funktion.
Der kan også ses en lille billed - rapportage ved at følge dette link: sommertur


884495 175521605928433 1966486285 oTorsdag den 21.marts 2013 fik vi i forbindelse med generalforsamlingen et meget inspirerende foredrag om "Skolen i Virkeligheden" som samarbejder bl.a. med møllelauget. Skolen i Virkeligheden har til formål at koordinere og synliggøre eksisterende formidlingstilbud i Fredensborg Kommune og Nordsjælland, her under f.eks. vore møller og andre natur - og kulturhistoriske mål.121006-3 hele selskabet.JPG (3585893 byte)Lørdag den 6.oktober 2012 samledes næsten halvdelen af Fredensborg Møllelaugs medlemmer til en studietur, hvor Frilandsmuseets Møllerlaug fremviste de fleste af museets møller. 
Se billeder og lidt notater fra turen ved at klikke her.

 

181209